Cocoabonen
en -producten

Het productportfolio van Huyser Möller bestaat uit cacaobonen, cacaoboter, cacaopoeders en liquor.

Cacaobonen

Cacaopoeder

Cacaoboter

Cocoamassa (liquor)

Onze cacaobonen komen uit de cacaogebieden rond de evenaar. Omdat we goede relaties met boeren, corporaties en exporteurs hebben kunnen we onze klanten goed bedienen. Zij kunnen bij ons terecht voor conventionele of biologische cacao. Veel van de conventionele cacao wordt geïmporteerd uit West-Afrika, met name uit de Ivoorkust. De biologische cacao komt voornamelijk uit de Dominicaanse Republiek, waar we  intensief samenwerken met Humarias. De cacao van Humarias is volledig traceerbaar, zodat we precies kunnen vertellen van welke plantage de geleverde cacao komt. Edel cacao importeren we voornamelijk uit Ecuador.

 

Onze cacaoboter (pure prime pressed) is door de puurheid en het smeltgedrag zowel geschikt voor de zoetwarenindustrie als voor de cosmetische industrie. Cacaoboter leveren we in vloeibare en in solide vorm.

 

Onze cacaopoeders worden gebruikt in bakproducten, halffabricaten, chocolade en voedingssupplementen. We leveren zowel naturel als gealkaliseerde cacaopoeders. Gealkaliseerd poeder is donkerder van kleur en komt qua smaak in de buurt van chocolade. Naturel poeder is lichter en zuurder. Cacaopoeders met een pH-waarde hoger dan 8 dienen voornamelijk als natuurlijke kleurstof. Huyser Möller levert cacaopoeders in big bags en in 25 kg zakken.

 

Cacaomassa (liquor) is één van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van chocolade. Cacaomassa heeft een grote invloed op de smaak en kleur van het eindproduct. Huyser Möller levert zowel naturel als gealkaliseerde cacaomassa (low roast en high roast). We leveren de cacaomassa in vloeibare en in solide vorm.

We importeren uit Afrika, Zuid-Amerika, Azië en het Caraïbisch gebied

West-Afrika produceert meer dan 70% van de wereldoogst aan cacao. Onze belangrijkste leveranciers in West-Afrika zijn Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Togo, Liberia, Sierra Leone, Kameroen en Congo-Kinshasa. In Oost-Afrika zijn dat Oeganda, Tanzania en Madagaskar.

 

In Zuid-Amerika importeert Huyser Möller cacaobonen uit Ecuador, Peru en Colombia. Daarnaast kopen we cacao in Azië en het Caraïbisch gebied. In de Dominicaanse Republiek werken we intensief samen met Humarias.

 

In Azië zijn Indonesië en Maleisië de belangrijkste cacao producerende landen. Huyser Moller importeert cacao uit diverse regio’s zoals Sulawesi, het noorden van Sumatra, West Java en Papua.

Kwaliteit, veiligheid en certificering

Huyser Möller levert uitsluitend cacaobonen en -producten van goede kwaliteit die zonder problemen verwerkt kunnen worden tot veilige eindproducten. Wij zijn ISO 22000:2005 gecertificeerd; een internationale norm waarin de eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid vastliggen. De kwaliteit van onze cacaoproducten controleren we zowel intern als extern. We maken daarvoor gebruik van externe geaccrediteerde laboratoria voor microbiologisch en chemisch onderzoek. Alle laboratoria waarmee we werken, zijn ISO 17025 geaccrediteerd.

 

Huyser Möller is bio-gecertificeerd (Skalnummer 024832) voor de import van biologische producten van buiten de EU. Humarias is gecertificeerd voor de productie van Organico door BCS Öko (BIO) A-2016-00120. Huyser Möller neemt tevens deel aan het UTZ Certified cacaoprogramma en is een licensed member van Rainforest Alliance.

Markets & Prices

Grindings & Production

Ons hele team staat klaar om op meerdere gebieden uitgebreide service te bieden

  • Onze cacaobonen en producten selecteren we op basis van de specifieke wensen van onze klanten. We houden daarbij rekening met de manier waarop de cacao wordt verwerkt en de gewenste certificering.
  • In Barneveld reinigen we de cacaobonen voor en pakken we ze om in elke gewenste verpakking (bulk, big bags en zakken).
  • We leveren op basis van elke gewenste Incoterm. DDP leveringen (Delivered Duty Paid) verzorgen we vanuit onze opslag- en verwerkingsunit in Barneveld.
  • We verzorgen opslagruimte op elke gewenste locatie.
  • Onze klanten en leveranciers houden we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt. Op regelmatige basis verstrekken we marktanalyses (fundamenteel en technisch).
  • We bieden onze klanten en leveranciers de mogelijkheid om koersrisico’s af te dekken. Open posities hedgen we op de Intercontinental Exchange (Europa en VS). Valutakoersen worden met behulp van forward contracten vastgelegd.

 

Het verhaal achter de cacaoboon

 

 

Criollo boon

Forestaro boon

De boon

 

Cacaobonen zijn de zaden van de cacaovrucht. Cacaovruchten groeien aan de stam en de volwassen takken van de cacaoboom. Ze groeien goed in gebieden met een hoge temperatuur. De minimum temperatuur die cacao nodig heeft om te overleven, is 18-21˚C.

 

Er zijn twee soorten cacaobonen: Criollo en Forastero. In West-Afrika komt Forastero het meest voor. Criollo komt het meest voor in Latijns-Amerika. Trinitario is een kruising tussen de Criollo en Forastero en komt onder meer voor in het Caraïbisch gebied.

 

In de Dominicaanse Republiek produceert Humarias zowel Hispanola Organico als Sanchez cacaobonen. Hispanola Organico wordt gemaakt van verse witte cacaobonen van de eigen plantages. Deze worden gecontroleerd gefermenteerd (een proces van ongeveer zes dagen) en daarna gedroogd en verpakt. Sanchez wordt gemaakt van witte cacaobonen die lokaal ingekocht worden of van de eigen plantages komen. Sanchez cacaobonen worden door Humarias gedroogd en verpakt.

Het aroma

 

De grond, het klimaat, de fermentatie, het droogproces, het alkaliseren (methode om zuren te neutraliseren) en de roasting beïnvloeden in belangrijke mate het aroma van de cacao. De meeste cacao wordt verwerkt in chocolade: een mengsel van cacaomassa, cacaoboter en suiker of een vervanger daarvan.

De geschiedenis

 

Het gebruik van cacao is al eeuwenoud. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de Maya’s al in 400 voor Christus cacao dronken. De eerste Europeaan die met cacao in aanraking kwam, was Christopher Columbus die in 1502 Nicaragua bereikte. Het was echter Herman Cortés die het recept van Xocoatl naar Spanje bracht.